Wyczytałam gdzieś, że ciasto marchewkowe to ciasto "tradycyjne", mi się jednak zawsze wydawało, że to wymysł raczej greenwayowy. Intrygował mnie więc postanowiłam je zrobić i przekonać się na własnych kubkach smakowych jak smakuje. I już wiem, że smakuje naprawdę dobrze.
Składniki:
5 jajek
1,5 szkl. cukru ( ja użyłam trzcinowego)
3 szkl. mąki tortowej
4 szkl. startej marchewki ( u mnie to były 3 ogromne marchewki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. oleju
cukier puder do posypania
można dodać również migdały w płatkach i rodzynki
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem do białości, dodajemy marchewkę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, dodajemy sól i cynamon i mieszamy z masą marchewkową. Dodajemy rodzynki i migdały jeżeli lubimy, ja dodałam tylko migdały bo rodzynki u mnie w domu są zawsze skrzętnie wybierane. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy ( ja wybrałam większą tortownicę) i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i można delektować się pysznym i zdrowym ciastem.