Może to nie są zdjęcia na konkurs fotograficzny ale to nie znaczy, że to co znajduje się na talerzach jest nie dobre. Wręcz przeciwnie. Pieczeń z indyka jest delikatna a jednocześnie odpowiednio słona i wyrazista przez zastosowanie sera feta i suszonych pomidorów.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z indyka
wegeta (ok. 2 łyżki)
pieprz
1/2 opakowania sera feta półtłustego
1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
wykałaczki
Przygotowanie:
Pierś z indyka myjemy i przekrajamy w poprzek w taki sposób, żeby utworzyć większy płat. Uważamy, żeby nie przeciąć piersi na pół ale docinamy do takiego momentu aby pierś rozłożyć na płasko. Przykrywamy woreczkiem foliowym i ubijamy tłuczkiem do mięsa jak kotlety schabowe, nie za mocno. Z obu stron obficie obsypujemy wegetą, wcieramy. W odległości ok. 1/3 od brzegu układamy tak jak w normalnej roladzie nadzienie, 2 rzędy pomidorów i ser feta pokrojony w kawałki o grubości ok. 0,5 cm. Nie osuszajmy pomidorów, w ten sposób uzyskamy odpowiednią wilgotność w środku i mięsko nam nie wyschnie. Zawijamy roladę i spinamy wykałaczkami, kształt nie musi być idealny ale fajnie by było gdyby nadzienie zostało jednak w środku:) Wkładamy roladę do naczynia żaroodpornego bez przykrywki posmarowanego masłem albo oliwą, następnie do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni). Pieczemy ok. 0,5 godziny. Podajemy na ciepło albo dobrze schłodzone na kanapki lub jako zimną przekąskę.