Składniki:
ok. 2 litry wody
włoszczyzna
1 kostka rosołowa drobiowa
1 ćwiartka z kurczaka lub 2
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki wegety
2 serki topione naturalne bądź ziołowe (100 g każdy)
inne sery np. 1/2 brie, 3-4 łyżki potarkowanego żółtego sera lub więcej w zależności od wymaganej gęstości
Przygotowanie:
Zalewamy wodą umytego i obranego ze skóry kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po pojawieniu się szumowin ściągamy je z wierzchu i odrzucamy, następnie dokładamy umytą, pokrojoną włoszczyznę i kostki rosołowej. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy do wywaru. Kiedy mięso z kurczaka będzie już miękkie wkładamy rozdrobniony palcami serek topiony w zależności od tego jaki smak preferujemy możemy zastosować różne warianty, np masdamer ma słodki wyraźny smak. Żeby uzyskać głębszy smak i gęstszą zupę można dodać inne rodzaje sera. Ja przeważnie dodaję takie jakie akurat mam w domu, najlepiej też jest dodać trochę zwykłego żółtego potarkowanego sera.W tym momencie trzeba często mieszać, żeby ser nie przywarł do dna. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z grzankami np. ziołowymi albo czosnkowymi.
Smacznego