Poniżej zamieszczam przepis na ciasto drożdżowe do jagodzianek co przyznaję się od razu nigdy nie było moją mocną stroną, ale jak się wczoraj przekonałam jest całkiem wykonalne:)
Składniki ciasta drożdżowego:
0,5 kg mąki pszennej4 g drożdży ( około pół kostki)
0,5 szkl cukru
1 szkl ciekłego mleka
8 g rozpuszczonej margaryny albo masła
0,5 l jagód wymieszanych z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym
4 żółtka
Jeżeli ktoś chce może zrobić również kruszonkę chociaż ja zrobiłam opcję bez
Składniki kruszonki:
1/4 kostki margaryny
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki
Robienie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od przesiania mąki i zrobienia zaczynu (najlepiej w plastikowej misce) Zaczyn powstaje z drożdży roztartych z łyżeczką cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i łyżki mleka. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Jako że w lato czasami jest ciężko o szczególnie ciepłe miejsce włączam na chwilę piekarnik tak, żeby był lekko ciepły i do niego wkładam zaczyn, w ten sposób pięknie rośnie.
Po 20 minutach łączymy wszystkie składniki: mąkę, żółtka utarte z cukrem pudrem, roztopioną margaryną, pozostałym mlekiem i ewentualnie olejkiem śmietankowym lub waniliowym. Ciasto wyrobić mikserem specjalnymi łopatkami i pozostawić do wyrośnięcia ( ja ponownie wstawiam do piekarnika na ok godzinę).
Przygotować jagody: umyć, wymieszać z cukrem.
Przygotować kruszonkę: zagnieść miękką margarynę z cukrem i mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części, uformować krążki, napełniać maksymalną ilością jagód jaką potrafimy włożyć:)( mi się udaję wcisnąć dużą łyżkę jagód), ułożyć na blaszce, posmarować białkiem, które nam zostało wymieszanego z łyżką cukru pudru i posypać kruszonką.(najlepiej zetrzeć ją na tarce z dużymi oczkami). Zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni ( z termoobiegiem) i pieczemy ok 25 minut.
Smacznego