Składniki spodu:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagnieść i wyłożyć spód posmarowanej blaszki
Składniki masy:
5 żółtek
1 szkl cukru albo trochę mniej
3 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 18%
1 budyń śmietankowy
2 niepełne szkl mleka
ok 1 kg przemielonego twarogu
Piana:
5 białek
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo wiórki kokosowe
Miksujemy do białości żółtka z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Używamy opcji z 2 grzałkami. Pieczemy około 1 godziny do złotego koloru, tak żeby twaróg się przypiekł ale jednocześnie nie przypalił.
Na wierzch robimy pianę z białek ubitych z odrobiną soli do których dodajemy cukier i budyń śmietankowy. Wykładamy pianę na upieczone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 5 minut.
Gotowe!
Witam Marto- jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o wypieki. Zazwyczaj piekę murzynki i temu podobne. Dziś wypróbowałam sernik z rosą wg twojego przepisu. Nie uwierzycie wyszedł super i smakuje pysznie. Dzięki bardzo i przeglądam juz inne twoje przepisy. Pozdrawiam Danusia.
Bardzo dziękuję za pochwałę.To zawsze dodaje skrzydeł. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Jaka śmietana?
18% będzie ok