Przepis zaadaptowany przeze mnie z z gazetki "Przepisy czytelników". Wymaga trochę czasu, ale jak najbardziej się opłaca poczekać.
1 kg polędwicy wołowej
2 duże cebule
500 g pieczarek
1 słoik papryki marynowanej
4 ogórki kiszone
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 wołowa kostka rosołowa
1 łyżka mąki
olej, masło klarowane
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od umycia mięsa i pokrojenia w cienkie paski, cała istota Strogonowa to paseczki. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją tak samo jak pieczarki i ogórki również w paski. Smażymy mięso na patelni najlepiej na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni podsmażamy przez chwilę warzywa (cebulę,ogórki, pieczarki). Mięso połączyć z warzywami . Na patelni podsmażamy pokrojoną w paski paprykę, po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy. Połączyć mięso ze wszystkimi warzywami, kostką rosołową, pieprzem, słodką papryką i zalać 1,5 litra wrzątku . Gotować około 3 godziny aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania zagęścić zasmażaną mąką, którą należy podlać na patelni wywarem z sosu żeby nie zrobiły się grudki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i gorące podajemy.
Polecam połączenie z plackami ziemniaczanymi. Smacznego