skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Pieczony schab ze śliwką (na zimno i na gorąco)

12:38 | Publish by Marta


Powoli i małymi krokami, ale jednak zbliżają się Święta. A jak Święta to jedzenie:) Od razu na myśl przychodzi mi schab ze śliwką. Oczywiście nie na Wigilię tylko na późniejszą ucztę, ale jest to danie, które bardzo dobrze sprawdza się zarówno na gorąco jak i na zimno. Co jest nam potrzebne? Już piszę.

Składniki:
ok 1 kg schabu bez kości
4 łyżki klarowanego masła
ok 200 g suszonych śliwek
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
1 łyżka suszonego majeranku
2 goździki
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Schab i śliwki myjemy. Najtrudniejszą rzeczą mogłoby się wydawać wbicie śliwek w schab ale zapewniam nie jest to wcale bardzo trudne. Schab trzeba postawić na sztorc na desce i w sam środek wbić długi, ale najlepiej wąski nóż. Przebijamy się praktycznie na drugą stronę, jeżeli nie to powtarzamy wszystko wbijając nóż z drugiej strony i ewentualnie trochę rozcinając kieszonkę na boki, w zależności od tego ile śliwek chcemy wpakować do środka. Goździki i ziarna jałowca rozcieramy ze skórką cytrynową i połową majeranku. Mieszanką nacieramy wnętrze schabu na tyle równo na ile się da.. Do tak powstałego tunelu wkładamy śliwki (tyle ile nam się zmieści lub ile uważamy za słuszne, ja wkładam na maksa)
Nacieramy schab z zewnątrz sporą ilością soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i na dużym ogniu obsmażamy schab z każdej strony. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego albo do rękawa do pieczenia (co polecam bardziej). Mięso posypujemy resztą majeranku. Na patelnie, na której smażył się schab wylewamy szklankę wody, zagotowujemy i podlewamy tym pieczeń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 - 2 godziny.
Smacznego.


Etykiety: Boże Narodzenie, Dania mięsne, Przystawki 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ▼  listopada (5)
      • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sose...
      • Sos grzybowy - grzyby w sosie śmietanowym
      • Pieczony schab ze śliwką (na zimno i na gorąco)
      • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami
      • Fasolka po bretońsku
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.