Składniki:
1 ząbek czosnku
1 słoiczek kaparów
1 słoiczek zielonych oliwek
4 pomidory
2 ogórki szklarniowe
3 papryki (najlepiej żółte, wtedy będą ładnie wyglądać)
1 cebula ( może być czerwona)
1 ser feta
Składniki zalewy:
0,5 szkl oleju
4 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory, ogórki i papryki pokroić w dość dużą kostkę. Z kaparów odlać zalewę i to samo zrobić z oliwkami. Oliwki można pokroić w małe plastereczki. Czosnek też drobniutko posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę kroimy w tak zwane piórka. Wszystko razem mieszamy i polewamy zalewą zrobioną z wymienionych wyżej składników. 15 minut przed podaniem na wierch dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Smak na pewno was zaskoczy, ponieważ dzięki kaparom jest inny od każdej zwykłej sałatki greckiej. Jest to przepis, który w mojej rodzinie jest już kilka lat, a z moją mamą dostałyśmy go od zaprzyjaźnionej Uli (którą oczywiście pozdrawiam)
Polecam sałatka naprawdę pyszna i ma bardzo ciekawy smak ;)