Składniki ciasta:
3 szkl mąki
2 łyżki cukru
1 margaryna
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki piany:
białka z jajek
2 kisiele truskawkowe lub wiśniowe
1 szkl. cukru
Wszystkie składniki ciasta połączyć chociaż niekoniecznie trzeba je dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części w stosunku 1:2. Większą część układamy na dnie przygniatając tak, żeby powstał jednolity spód.
Jabłka:
1,5 kg jabłek
0,5 szkl cukru
Jeżeli chcemy zrobić jabłecznik to składnikiem koniecznym są jabłka, można je zrobić samodzielnie tarkując i smażąc przez chwilę z cukrem, albo można pójść na łatwiznę i kupić gotowy słoik z prażonymi jabłkami. W tym przypadku ja właśnie tak zrobiłam chociaż przyznaję, że po raz pierwszy.
Żeby jabłka nie były zbyt mokre w obu przypadkach dodaję 2 łyżki bułki tartej.
W tym momencie włączamy piekarnik na 180 stopni i 2 grzałki.
Wykładamy jabłka na ciasto a następnie robimy pianę w następujący sposób.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy 1 szkl cukru i 2 kisiele truskawkowe lub wiśniowe.
Pianę wykładamy na jabłka a na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta.
Wkładamy ciasto do piekarnika na 30 minut. Chociaż to zależy od piekarnika, w jednym piekarniku piekłam 30 minut a w innym 50 minut. Trzeba po prostu obserwować.
Smacznego!
smaczne