Już dawno nie zamieściłam żadnego przepisu na zupę, a że jestem brokułową fanką to przedstawiam Wam moje najnowsze odkrycie czyli krem z brokułów.
Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
2 litry wody
1 ćwiartka z kurczaka
sól, pieprz,
kostka rosołowa
śmietana 18%
ziołowe grzanki
ziele angielskie
ząbek czosnku
1/2 pora
Przygotowanie:
Zagotowujemy 2 l wody i wkładamy obraną i umytą ćwiartkę z kurczaka i pokrojoną marchewkę, selera, pora i pietruszkę i kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Wyjmujemy ćwiartkę i obieramy mięso a do wywaru wkładamy umytego i rozdrobnionego w różyczki brokuła. Gotujemy tak ok 10 minut żeby brokuł był miękki. Gdy wszystkie warzywa już zmiękną przecedzamy wywar przez sitko i blenderujemy. Następnie mieszając wlewamy tyle wywaru aby uzyskać niezbyt gęsty krem. U mnie wychodzi to w taki sposób że dodaje całość wywaru ale to już kwestia gustu. Zagotowujemy krem i doprawiamy do smaku.
Polecam serdecznie.