Dzisiaj sobota, nie wiem jak Wy, ale u mnie to przeważnie dzień w którym robię dużo, ale jeżeli chodzi o obiad to chciałabym żeby był aczkolwiek nie wymagał zbyt dużo czynności:) I nie koniecznie oznacza to zamówienie z restauracji. Jeżeli macie podobne podejście do sobót to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciepłe, smaczne, szybkie. Wszytko czego mi trzeba.
Składniki (na 2 osoby):
2 filety rybne - w tym przypadku mintaj
1 bagietka czosnkowa do upieczenia
1 opakowanie (500g) szpinaku mrożonego
1 jajko
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz
mielony czosnek
Przygotowanie:
1. Bagietka
Włączamy piekarnik i pieczemy wg. przepisu na opakowaniu, 170 stopni, termoobieg, 15 minut.
2. Ryba
Osuszamy filety papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy panierkę z rozbełtanego jajka, mąki i wody. Konsystencja powinna być taka jak przeciętnego jogurtu naturalnego, nie za gęste, nie za rzadkie. Panierkę można doprawić wegetą i pieprzem, albo solą. Rozgrzewamy patelnię z olejem, obtaczamy rybę w cieście z każdej strony. Wkładamy ją na gorący olej i smażymy na złoto, około 2 minuty z jednej strony. Jeżeli ryba będzie smażona długo to będzie sucha.
W czasie smażenia ryby zaczynamy robić szpinak.
3. Szpinak
Jeżeli pomyśleliśmy o tym wcześniej to można by było szpinak rozmrozić, jeżeli nie to rozmrażamy go na patelni. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wkładamy szpinak. Zamrożony przekładamy co jakiś czas, trzymając go na małym ogniu, kiedy już się rozmrozi postępujemy następująco: Smażymy szpinak do momentu aż odparuje z niego większość wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę albo drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy dosyć mocno i do smaku można dodać jeszcze czosnek mielony, według upodobań. Na koniec dokładamy 2 łyżki śmietany. Gotowe.
Przy odpowiednim rozłożeniu czynności w czasie powinniśmy uporać się z obiadem w jakieś 20 minut. A nie jest to zwykła kanapka prawda? :)