skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Smażony mintaj ze szpinakiem

02:13 | Publish by Marta

Dzisiaj sobota, nie wiem jak Wy, ale u mnie to przeważnie dzień w którym robię dużo, ale jeżeli chodzi o obiad to chciałabym żeby był aczkolwiek nie wymagał zbyt dużo czynności:) I nie koniecznie oznacza to zamówienie z restauracji. Jeżeli macie podobne podejście do sobót to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciepłe, smaczne, szybkie. Wszytko czego mi trzeba.
Składniki (na 2 osoby):
2 filety rybne - w tym przypadku mintaj
1 bagietka czosnkowa do upieczenia
1 opakowanie (500g) szpinaku mrożonego
1 jajko
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz
mielony czosnek
Przygotowanie:
1. Bagietka
Włączamy piekarnik i pieczemy wg. przepisu na opakowaniu, 170 stopni, termoobieg, 15 minut.
2. Ryba
Osuszamy filety papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy panierkę z rozbełtanego jajka, mąki i wody. Konsystencja powinna być taka jak przeciętnego jogurtu naturalnego, nie za gęste, nie za rzadkie. Panierkę można doprawić wegetą i pieprzem, albo solą. Rozgrzewamy patelnię z olejem, obtaczamy rybę w cieście z każdej strony. Wkładamy ją na gorący olej i smażymy na złoto, około 2 minuty z jednej strony. Jeżeli ryba będzie smażona długo to będzie sucha.
W czasie smażenia ryby zaczynamy robić szpinak.
3. Szpinak
Jeżeli pomyśleliśmy o tym wcześniej to można by było szpinak rozmrozić, jeżeli nie to rozmrażamy go na patelni. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wkładamy szpinak. Zamrożony przekładamy co jakiś czas, trzymając go na małym ogniu, kiedy już się rozmrozi postępujemy następująco: Smażymy szpinak do momentu aż odparuje z niego większość wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę albo drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy dosyć mocno i do smaku można dodać jeszcze czosnek mielony, według upodobań. Na koniec dokładamy 2 łyżki śmietany. Gotowe.
Przy odpowiednim rozłożeniu czynności w czasie powinniśmy uporać się z obiadem w jakieś 20 minut. A nie jest to zwykła kanapka prawda? :)




Etykiety: Dania główne, Przystawki, Ryby, szpinak, szybkie danie 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ▼  sierpnia (8)
      • Kurczak w płatkach kukurydzianych
      • Smażony mintaj ze szpinakiem
      • Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce
      • Krakersy z twarożkiem
      • Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni
      • Zawijańce ze śliwką suszoną
      • Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki
      • Smażony camembert
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.