skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce

01:38 | Publish by Marta

Jakiś czas temu w domu padło pytanie: a może zrobiłabyś grochówkę? Wyzwanie podjęte;) a jak podjęte to trzeba się było porządnie do akcji zabrać, bo grochówka to zupa którą trzeba trochę zaplanować. Dzień wcześniej, żeby groch został dobrze wymoczony. Jak wyszło? Rewelacyjnie, gęsto, pysznie. Polecam:)
Składniki:
około 300 gram wędzonych żeberek ( fajne odkryłam w Inter Marche)
około 300 gram kiełbasy wędzonej ( po prostu dobrej:))
około 300 - 400 gram łuskanego grochu w połuwkach
włoszczyzna (por,seler, pietruszka, marchewka)
ziele angielskie, liść laurowy
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
1 bulion warzywny w kostkach



Czasami naprawdę ciężko jest mi napisać dokładny przepis więc musicie wiedzieć, że te ilości które podaje są trochę orientacyjne. Bo ja gotuję na wyczucie a nie przepisów (chociaż nimi się wspomagam). Mimo wszystko mam nadzieję, że wykonanie zupki nie przysporzy Wam żadnych kłopotów.

Przygotowanie:
Groch należy moczyć najlepiej przez całą noc, najpierw go opłukujemy, zalewamy wodą i odstawiamy. Z racji tego, że zupa będzie gotowana pewnie trochę później niż rano to wymieniamy rano wodę, a po południu ją wylewamy. Do garnka z wrzątkiem (około 2 litry) wkładamy żeberka przekrojone na 2-3 części (później będziemy je wyjmować), pokrojoną w dowolny sposób marchewkę, selera, pietruszkę i kawałek pora. Do tego jeszcze liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30-40 minut, do względnej miękkości mięsa. Wyjmujemy żeberka, ściągamy mięso, kroimy w kostkę i podsmażamy na chrupiące skwareczki na patelni bez tłuszczu. Ściągamy mięso i na wytopionym z niego tłuszczu smażymy pokrojoną w półplastry albo kostkę kiełbasę i pokrojoną cebulę. Do bulionu wrzucamy groch, z uwagi na to, że był moczony dosyć długo jego czas gotowania będzie wynosił maksymalnie 0,5 godziny. Zbieramy pianę, jeżeli taka powstała na wierzchu, dorzucamy mięso, cebulę, kostkę bulionową i przeciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki. Niektórzy przecierają groch przez sito ale ja w tej zupie wolę widzieć co jem, więc gotuję ją do momentu, aż groch jest taki trochę rozpadający się ,ale jednak jeszcze widoczny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
 

Etykiety: Dania główne, Obiad, warzywa, Zupy 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ▼  sierpnia (8)
      • Kurczak w płatkach kukurydzianych
      • Smażony mintaj ze szpinakiem
      • Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce
      • Krakersy z twarożkiem
      • Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni
      • Zawijańce ze śliwką suszoną
      • Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki
      • Smażony camembert
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.