skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni

11:53 | Publish by Marta

Wiele dobrego słyszałam o pieczeniach, które trzeba marynować przez kilka dni. I przyznam, jako początkująca kucharka trochę się obawiałam, że mam surowe mięso zostawić na kilka dni w lodówce. Ale pomyślałam sobie, raz kozie śmierć. Robię! I zrobiłam. Jak wyszło? Rewelacyjnie i niepowtarzalnie ( to znaczy nie podobnie do innych bo przygotowanie powtarzać na pewno trzeba:) Przepis z książki "Kuchnia polska, 1000 przepisów" Marzena Wasilewska 2011, częściowo zmodyfikowany. Niestety książka zawiera wiele błędów więc trzeba bardzo uważać. Przedstawiona wersja jest wypróbowana przeze mnie niejednokrotnie.

Składniki:
1 cała szynka wieprzowa (ok 1,2 - 1,5 kg)
2 cebule
2 marchewki
1 korzeń piertuszki
1/2 selera
2 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu ziarnistego
20 goździków
1 łyżeczka cukru
1 lub 2 łyżki soli ( wg smaku)
woda
Przygotowanie: 
Cebulę obieramy i kroimy w krążki a resztę warzyw obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka, zalewamy 300 ml wody i dodajemy lekko rozgniecione w moździerzu albo na desce do krojenia przyprawy (pieprz, ziele, liście laurowe). Gotujemy wszystko razem z cukrem i solą (ilość soli to tak naprawdę na wyczucie, w zależności od gustu). Szynkę myjemy i wkładamy do naczynia (nie metalowego!) kamionkowego, szklanego albo do plastikowej miski, ja mam taką z miarką do pieczenia. Chodzi o to, żeby szynka miała mało miejsca i była później cała otoczona marynatą. Szynkę zalewamy ciepłą, ale nie gorącą marynatą z warzyw. Powinny być ułożone w taki sposób, aby mięso było jak najbardziej obłożone. Wkładamy szynkę do lodówki na 2-4 dób. Ja wkładam ją średnio do na 3. Trzeba ją często obracać, najczęściej robię to 3 razy dziennie, rano, w ciągu dnia i wieczorem. Po czasie potrzebnym na marynowanie wyjmujemy szynkę z marynaty ( nie ściągamy jej zbyt dokładnie), nakrajamy wzór rombów na części gdzie jest tłuszcz i w przecięcia wtykamy goździki. Włączamy piekarnik na 200 stopni, smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i wkładamy do środka mięso, przykrywamy. Pieczemy około 2 godzin, na koniec odkrywamy pokrywkę jeżeli się nie przyrumieniło. W międzyczasie można polewać zbierającym się płynem albo wodą jeżeli nie wytworzyła się wystarczająca ilość płynu. Mięso nie będzie wtedy suche. Podajemy w całości albo kroimy w plastry jako mięsko kanapkowe.

Etykiety: Boże Narodzenie, Dania mięsne, Przystawki, Wielkanoc 2 komentarze
2 Responses
  1. Anonimowy Says:
    4 stycznia 2016 17:09

    Proszę piec w temperaturze 90 C przez 9 godzin. Warto !!!!


  2. Marta Says:
    17 stycznia 2016 08:07

    Ciekawa jestem jak to wtedy wyjdzie;)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ▼  sierpnia (8)
      • Kurczak w płatkach kukurydzianych
      • Smażony mintaj ze szpinakiem
      • Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce
      • Krakersy z twarożkiem
      • Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni
      • Zawijańce ze śliwką suszoną
      • Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki
      • Smażony camembert
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.