Kolejny z moich szybkich przepisów, a może nie moich. Przyznaję się;) przepis jeszcze z czasów studenckich, może trochę podrasowany albo po prostu zrobiony na swój własny sposób. Do mnie przyszedł od Weroniki, a gdzie pójdzie? Mam nadzieję, że daleko i że będzie smakowało.
Kurczaka podajemy z ryżem i sosem tzatziki, wszystkie te elementy doskonale się uzupełniają, oddzielnie mogą być trochę za ostre lub za mdłe, a tak będzie idealnie.
Składniki (dla 2 osób):
1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka
2 serki topione ziołowe albo śmietankowe typu gouda czy maasdamer (ja najczęściej mieszam różne typy)
1 pęczek koperku
łyżka przyprawy gyros
1 lub 2 torebki ryżu
pieprz
olej
Przygotowanie:
Wstawiamy ryż do gotowania. Przygotowujemy sos tzatziki (przepis tutaj ). Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy przyprawami i odrobiną oleju (najlepiej jeżeli kurczak postoi jakieś pół godziny w przyprawach w lodówce ale jeżeli nie to znacząco nie wpłynie różnicę w smaku). Kawałki kurczaka smażymy na gorącym oleju aż będzie miękki, wykładamy do niego na patelnię rozdrobnione palcami serki, roztapiamy je na małym ogniu. Jeżeli chcemy, żeby sos był rzadszy dodajemy trochę wody, ja najczęściej dodaję ją z garnka z gotującym się w tym czasie ryżem. Doprawiamy do smaku pieprzem w razie potrzeby. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem i koniecznie sosem tzatziki.