Akcji "makarony" ciąg dalszy. Dopiero jak zaczęłam wrzucać te przepisy uświadomiłam sobie jak często je ostatnio robię. Wynika to zapewne z tego, ze są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu,a składniki dosyć często mamy w domu i nie wymagają przez to dodatkowego zaangażowania. Lubię za to eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów, polecam te pełnoziarniste.
Składniki (na 2 osoby):
1/4 opakowania makaronu typu spaghetti pełnoziarnistego albo innego wedle uznania
1 opakowanie szpinaku w liściach ( ja akurat miałam jeszcze swój ogródkowy)
ok.100 ml jogurtu greckiego albo śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i w tym czasie obieramy i siekamy drobno czosnek. Przygotowujemy szpinak. Jeżeli jest świeży myjemy, odcinamy twarde łodyżki, przekrajamy na 2,3 części a jeżeli używamy mrożonego to odciskamy nadmiar wody ( o ile został rozmrożony wcześniej, jeżeli nie będziemy wkładać mrożony bezpośrednio na patelnię. Na maśle podsmażamy przez chwilę czosnek, dokładamy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy głównie pieprzem, ponieważ od sera szpinak będzie raczej wystarczająco słony. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, a na środek szpinak z serem. Smacznego.