Składniki na dużą tortownicę albo zwykłą średnią blaszkę:
1 kostka margaryny
3 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
8 jajek
4 czubate łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru białego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 1 szklankę cukru i 4 żółtka (białek nie wyrzucamy). Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą masę, dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
W czasie kiedy ciasto się mrozi szykujemy masę serową. 4 żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru na prawie białą masę. Następnie dokładamy twaróg, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń i ewentualnie trochę aromatu waniliowego/śmietankowego. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie delikatnie mieszamy masę serową z białkami.
Włączamy piekarnik na 170 stopni 2 grzałki.
Dokonujemy ciasto:)
Do blachy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną/bułką tartą/mąką tarkujemy jedną część ciasta na dużych oczkach, na to wykładamy masę serową i drugą warstwę ciasta tak samo potarkowaną.
Pieczemy około 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem.
to chyba mój ulubiony sernik :)
Mój chyba też;)
Witam, czy uzywalyscie do tego sernika z wiaderka ?
Witam, do tego sernika użyłam klasycznego twarogu w kostkach półtłustego