Tortilla jest idealna na szybką, ale ciepłą i pożywną kolację. Zrobiona w domu jest zdrowa i smaczna. W dodatku kiedy mamy nakarmić kilka osób wystarczy, że każdy dobierze dodatki a mogą być dowolne.
Składniki:
podstawowe:
1 opakowanie placków tortilla ( 4 sztuki)
1 podwójna pierś z kurczaka
oliwa, przyprawa gyros lub do dań meksykańskich
pozostałe opcje dodatków:
sałata, pomidory, ogórek, papryka, cebulka, sałata, kukurydza i inne
sosy:
majonez, keczup, czosnkowy,jogurtowy, mieszanki
Przygotowanie:
Najpierw myjemy i kroimy w drobną kostkę kurczaka. W misce obsypujemy go przyprawami i polewamy odrobiną oliwy. Jeżeli mamy czas to dobrze, żeby sobie chwilkę w takiej marynacie poleżał w lodówce a jeżeli nie to bach od razu na patelnię. W czasie smażenia myjemy i kroimy dodatki, wykładamy na stół wszystkie potrzebne rzeczy. Na drugiej suchej patelni podgrzewamy tortillę, trzeba ją zwilżyć odrobiną wody przecierając po wierzchu zwilżoną ręką. Ja zawsze zmniejszam wtedy ogień pod kurczakiem tak, żeby był cały czas ciepły w czasie podgrzewania kolejnych partii tortilli. Aby zrobić tortillę wyjmujemy ją na talerz, smarujemy ulubionym sosem, ja też posypuję jeszcze trochę przyprawy do dań meksykańskich, wykładam trochę mięsa, mieszanki świeżych warzyw, znowu sos i ponownie mięso, na koniec feta. Trzeba tylko tak wymierzyć żeby to wszystko dało się zawinąć;) Składamy tortillę jak dziecko w rożku:) najpierw podwijamy dół żeby nam pyszności nie wypadały, następnie ściśle boku, umacniamy wykałaczką i gotowe.