Jedna z ulubionych sałatek mojego R. Nieodłączna na stole w święta i bez święta;)
4 solone płaty śledziowe
1 puszka czerwonej fasoli
1 por
pęczek natki pietruszki
2-3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu/jogurtu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy w wodzie zmieniając ją kilkukrotnie. Kroimy je w kostkę. Fasolę opłukujemy na durszlaku. Por trzeba dokładnie umyć, odkroić zielone liście, przepołowić, pokroić w drobne paseczki. Najlepiej jest do miski wrzucić najpierw pokrojonego pora, posolić go i dobrze wymieszać, ugniatając trochę widelcem po to, żeby zmiękł. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez albo jogurt jeżeli chcemy uzyskać lżejszą wersję i doprawiamy. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą bo sałatka musi się ze sobą "przegryźć" a śledzie są słone. Wersję z jogurtem trzeba zjeść od razu, ponieważ może podejść wodą, z majonezem będzie dobra też w kolejnym dniu.