Uwielbiam makaron w każdej postaci, ten przemówił do mnie w sklepie i jak to często bywa widząc parę rzeczy na półkach sklepowych wpadam na pomysł obiadu, ten też tak powstał. Przygotowanie zajmie nam mniej więcej tyle czasu ile gotuje się makaron, więc jak na obiad to bardzo szybko.
Składniki:
1/2 opakowania (250 g) makaronu wstążki ( ja użyłam makaronu z czosnkiem niedźwiedzim z Lidla)
1 słoiczek 250 ml pasty z suszonych pomidorów (dostałam ją w biedronce w czasie jakiejś akcji)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1ok. 10 oliwek
kilka plastrów szynki typu prosciutto ( ja użyłam suszonego udźca wołowego też z Lidla)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Pasta pomidorowa jest z oliwą więc wykładamy je bezpośrednio na gorącą patelnie, po chwili dodajemy jogurt tak, żeby uzyskać trochę rzadszy sos, następnie kroimy oliwki w plasterki i również dodajemy do pomidorów. Kiedy makaron zostanie już ugotowany, odcedzamy go i dodajemy do sosu na patelnię. Mieszamy dokładnie, ewentualnie doprawiamy do smaku, zostawiamy na chwilę jeszcze na małe podgrzewanie w a tym czasie robimy chrupiącą szynkę poprzez usmażenie jej na chrupko na oddzielnej patelni. Makaron wykładamy na talerze i ozdabiamy szynkowymi skwarkami ( można je zastąpić np. parmezanem albo ich po prostu nie dodawać). Smacznego